Terug

Boete uit het buitenland?

Buitenlandse boete: dé meestgestelde vragen (en antwoorden)

Boete in het buitenland?

Lekker uitgerust en zongebruind weer terug van uw vakantieadres en allang weer bezig met de alledaagse zaken. Dan komt ineens de melding dat u een boete heeft gereden in het buitenland. Dat is natuurlijk vervelend. Wanneer u een boete heeft gereden dan raden wij u aan om op tijd actie te ondernemen. We helpen u graag door de 5 meest gestelde vragen over buitenlandse boetes op een rijtje te zetten.

1. Hoe werkt het betalen van een boete uit het buitenland?

In tegenstelling tot Nederlandse boetes sturen we buitenlandse boetes direct naar u of uw werkgever zodra wij die ontvangen. U ontvangt hiervan een melding in Mijn LeasePlan. Deze boetes kijken wij goed na voordat we ze versturen. Dus u hoeft niet te twijfelen aan de echtheid hiervan. Helaas komen buitenlandse boetes meestal lang na de vakantie nog binnen. De meeste EU-landen mogen deze boetes langer ‘bewaren’ voordat ze opgestuurd worden.

De wijze waarop een boete betaald wordt, verschilt per land. De instructies hiervoor staan meestal op de boete zelf. Ook vind u op de boete de termijn waarbinnen deze betaald moet worden. Wanneer u de boete betaalt, is er meestal geen mogelijkheid meer om in beroep te gaan.

Let op: sommige landen leveren geen IBAN of BIC rekeningnummer aan. Via deze handige pagina van de ANWB kunt u standaardbrieven downloaden om die aan te vragen. 

 
2. Wat is de hoogte van de boete, kan ik dat checken?
Voor standaard overtredingen zoals een boete voor te hard rijden, is er vaak ook een standaardbedrag, of een bedrag dat vooraf op te zoeken is. De hoogte hiervan verschilt per land. Bovenop de kosten van de boete worden vaak ook nog administratiekosten gerekend.
U kunt voor bepaalde landen de hoogte van boetes berekenen. Onderaan bij de handige links in dit artikel vindt u voor welke landen dit kan.
 
3. Ik ben het niet met de boete eens, wat kan ik doen?
Heeft u een boete gekregen en bent u het hier niet mee eens? Dan is er een mogelijkheid om in beroep te gaan. Hoe dat werkt staat meestal in de boete beschreven. Een beroepsschrift schrijft u in het Engels of in de taal uit het land van herkomst. De adresgegevens staan meestal op de boete. Eenmaal opgestuurd krijgt u vervolgens bericht of het bezwaar wordt geaccepteerd of dat de boete alsnog gewoon betaald moet worden.
De volgende dingen moet u altijd aangeven in een bezwaarschrift.
 
  1. De kenmerken van de boete
  2. Uw gegevens inclusief kenteken
  3. Plaats en datum van de overtreding
  4. Waarom is deze boete onterecht?
  5. Eventueel bewijs

4. Wat gebeurt er als ik niet betaal?

Als u de boete niet betaalt, dan wordt de boete na één of twee aanmaningen in Nederland geïnd via het CJIB of een incassobureau. Dit kunt u beter voorkomen omdat in de aanmaningen het bedrag én ook de administratiekosten verhoogd kunnen worden. Ook kan het zijn dat u in een opsporingsregister komt te staan, waardoor u bij staandehouding in het buitenland de boete moet betalen voordat u weer verder mag rijden.
 
5. Niet de bestuurder geweest en toch een boete?
In het buitenland is de bestuurder vaak verantwoordelijk voor de overtreding. Was u dat niet? Dan kunt u de gegevens van de bestuurder verstrekken zodat de buitenlandse instantie de juiste persoon aanschrijft. Als u aangeeft dat u de bestuurder niet was, bent u verplicht om de juiste gegevens van de bestuurder te verstrekken. Anders kunt u strafbaar zijn.
 
Zo, dit waren dé 5 vragen over boetes uit het buitenland. Hopelijk heeft u zo genoeg informatie om de boete goed af te handelen. 
 
Handige links
 
Hoogte van uw boete checken:
- België: www.wegcode.be
- Duitsland: www.bmvi.de

Ook interessant

Zuinig rijden: dat scheelt!

Met een kleine aanpassing in uw rijstijl, kunt u vaak al heel wat brandstof besparen. Dat scheelt niet alleen in de portemonnee. Het is ook veel beter voor ons milieu. Alle reden dus om voortaan bewust zuiniger te gaan rijden....

lees meer

Zelfrijdende auto komt snel dichterbij

Technisch zijn er eigenlijk geen belemmeringen meer. Sterker nog, hier en daar wordt er al voorzichtig mee geëxperimenteerd. De elektrische, volledig zelfsturende auto komt eraan. Ook al zijn er nog wel enkele hindernissen te nemen....

lees meer

Boete uit het buitenland?

U bent uitgerust en zongebruind weer terug van uw vakantieadres en allang weer bezig met de alledaagse zaken. Dan krijgt u ineens de melding dat u een boete heeft gereden in het buitenland. Dat is natuurlijk vervelend. We helpen u graag door de 5 meestgestelde vragen over buitenlandse boetes op een rijtje te zetten....

lees meer

Schade gereden of onderhoud nodig?

Tijdens het inparkeren op de camping een paaltje geraakt of een stoeprand in Parijs over het hoofd gezien? Geen zorgen. Vakantieschades lost u snel op via de online AfspraakPlanner en schade melden in Mijn LeasePlan....

lees meer