Terug

Jaarbericht: forse daling aandeel diesel

Jaarbericht: Diesel zet daling in op Nederlandse leasemarkt

, Almere
leasauto- jaarbericht

Leaserijders kozen in 2016 veel minder vaak voor een dieselauto, zo blijkt uit  het jaarbericht  van LeasePlan Nederland. Het aandeel dieselauto’s zakte in 2016 flink, van 52% naar 39%. Dit in het voordeel van de benzineauto, waarvan het aandeel  juist steeg. Belangrijkste redenen? De nieuwe bijtellingsregels en de opkomst van Private Lease, waarbij benzine de markt domineert.

Daling Dieselauto's 

Dieselauto’s - vooral geliefd bij de zakelijke rijder – zijn sinds 2016 minder in trek. De nieuwste cijfers van LeasePlan bevestigen eerdere voorspellingen van Zwitserse bank UBS dat het aandeel diesel in Europa de komende tien jaar verder zal zakken van 50% naar 10%. De populariteitspiek onder zakelijke rijders in de afgelopen jaren werd vooral veroorzaakt door aantrekkelijke dieselmodellen in de 14%-bijtellingscategorie, zoals de Volvo V40 en de Peugeot 308. Nu deze categorie wegvalt, is er voor leaserijders - die vaak een tankpas van de zaak hebben - minder reden om een dieselauto te kiezen.

Erik Henstra, Managing Director van LeasePlan Nederland: “De verwachting is dat de zakelijke dieselrijder op den duur overstapt naar een plug-in hybride of een volledig elektrische auto. Gezien het Nederlandse belastingregime en de steeds betere infrastructuur verwacht ik dat vooral de laatste categorie aan populariteit zal winnen. Er komen steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt met een grotere actieradius en dat is zeer welkom voor de verduurzaming van het Nederlands wagenpark.” LeasePlan verwacht dat in 2017 vooral de Opel Ampera-e, de vernieuwde Volkswagen e-Golf, de Hyundai IONIQ Plug-in en de recent gelanceerde Renault Zoe Q90 het goed zullen doen onder leaserijders.

Doorbraak private lease

De populairste leasemodellen van LeasePlan Nederland in 2016 waren benzineauto’s: de Hyundai i10 was de meest geleasede auto, gevolgd door de Opel Corsa en de leaseklassieker Volkswagen Passat GTE. De i10 en de Corsa waren beide modellen uit het private lease-aanbod van de leasemaatschappij en particulieren kiezen veelal voor benzineauto’s, omdat zij kleinere afstanden afleggen dan zakelijke rijders. Volgens LeasePlan was 2016 hét jaar van de definitieve doorbraak van private lease. Het aantal private leasecontracten in Nederland nam een vlucht met 78% naar 64.000. Dat zijn 28.000 meer contracten dan eind 2015. De leasemaatschappij zet in 2017 in op een breder aanbod met meer modellen, voor specifiekere doelgroepen.

Henstra: “We breiden ons structurele aanbod steeds verder uit met meer gezinsauto’s en meer luxe modellen, onder andere via de ANWB. Op die manier bieden we voor ieder wat wils. Daarnaast gaan we door met tijdelijke acties in samenwerking met andere partijen, in navolging op succesvolle partnerships met onder meer Albert Heijn en Media Markt.”

Volgens Henstra staan steeds meer consumenten open voor private lease. “Particulieren hechten steeds minder aan het bezit van een auto en private lease is een goed alternatief voor het kopen van een nieuwe of tweedehands auto. En consumenten die overstag gaan zijn heel tevreden over de bijkomende service van private lease. We zien dat onze klanten, naast de voorspelbare kosten, het zorgeloos rijden zien als de grootste meerwaarde van privé leasen. Driekwart van onze private leaserijders beoordeelt onze dienstverlening als ‘zeer goed’ of ‘uitstekend’. Het merendeel beveelt private lease ook aan bij vrienden en familie.”

Nieuw Occasion Center

Ook de Nederlandse occasionmarkt noteerde in 2016 een stevige groei. Alle reden dus voor LeasePlan om dit jaar vol in te zetten op deze productcategorie. Daarbij ziet de leasemaatschappij het aanbod van haar occasions wel veranderen. Door de groeiende populariteit van private lease komen er steeds meer betaalbare benzinemodellen beschikbaar als (ex-lease) occasion. “Dit zorgt ervoor dat ons occasionaanbod nog aantrekkelijker wordt voor een brede groep consumenten”, aldus Henstra. “We hebben de ambitie om nog meer ex-leaseauto’s rechtstreeks te verkopen aan particulieren. Deze maand nog openden we een vijfde Occasion Center in Zwolle, zodat we de hele Nederlandse markt kunnen bedienen.”

 

LeasePlan Nederland

Er komen steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt met een grotere actieradius en dat is zeer welkom voor de verduurzaming van het Nederlands wagenpark.

LeasePlan Nederland

Vragen?

Nicole Hagen

Nicole Hagen

Persvoorlichter

nicole.hagen@leaseplan.nl

036 527 14 13


What's next?

Wilt u op de hoogte blijven over alles op het gebied van zakelijke mobiliteit? Vul dan hiernaast uw e-mailadres in en ontvang de laatste info direct in uw inbox.

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord om via email op de hoogte gehouden worden van producten en diensten, aanbiedingen, enquêtes, nieuws en evenementen van LeasePlan. Bekijk onze privacy statement 

Aanmelden

Meest gelezen artikelen

Winnaars Automotive Innovation Award

De winnaars van de Automotive Innovation Award zijn bekend. In de categorie Services wint TomTom On Street Parking. De winnende innovatie in Challenging Concepts is voor het recyclen van autobanden door Dutch Green Carbon. In de categorie Technology wint NXP Semiconductors met de Radarchip, een bijdrage aan autonoom autorijden....

lees meer

Vertrek Patrick Vierveijzer

Patrick Vierveijzer gaat aan de slag als Managing Director van LeasePlan Duitsland. Hij wordt opgevolgd door Robert Jan Eikelenboom (1970), verantwoordelijk voor corporate accounts en door Dirk Gaasbeek (1981), die commercieel leiding zal geven aan het MKB-segment en de private lease-tak. Beiden treden toe tot het management team....

lees meer

ZZP: Liever flexibele leasevorm

ZZP’ers willen niet aan een langdurige verplichting vastzitten terwijl ze alles behalve negatief zijn over leasen. Ruim drie kwart (77,7%) geeft aan de kosten van leasen juist overzichtelijker te vinden dan bij kopen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.035 ZZP’ers....

lees meer

Nominaties AIA bekend

Uit de bijna veertig inzendingen die de organisatie van de Automotive Innovation Award 2017 de afgelopen maanden heeft ontvangen, heeft de vakjury dertien innovaties genomineerd voor de halve finale....

lees meer