Terug

Trendrapport rekeningrijden

Kilometerheffing zorgt voor
vergroening Nederlands wagenpark

 

, Almere


Het invoeren van rekeningrijden levert niet alleen minder files op, maar kan ook het wagenpark helpen vergroenen. Dit concludeert LeasePlan in een Trendreport over Kilometerheffing. Volgens de leasemaatschappij zorgt een verschuiving van belasting op aanschaf van de auto naar gebruik ervoor, dat consumenten sneller nieuwere en dus schonere auto’s gaan rijden. Bovendien kan kilometerheffing gericht worden ingezet om elektrisch rijden te stimuleren. 

Nu de economie zich herstelt, neemt de filedruk sterk toe – alle investeringen in nieuw asfalt ten spijt. Rekeningrijden ofwel betalen naar gebruik is volgens LeasePlan het enige effectieve middel om een verdere stijging van de filedruk tegen te gaan. In het vandaag gepubliceerde Trendreport Kilometerheffing onderzoekt de leasemaatschappij welke vormen van kilometerheffing er zijn en welke landen het al succesvol toepassen. Voorbeelden uit Londen, Stockholm en Singapore laten zien dat het belasten van autogebruik op bepaalde tijden van de dag en/of in bepaalde gebieden de filedruk drastisch kan verlagen.

In alle onderzochte cases daalde het autoverkeer en steeg de luchtkwaliteit. Landen die kilometerheffing al hebben ingevoerd gaan er vaak mee door en breiden het gebied ook uit. Onlangs nog voegde Stockholm een extra snelweg toe aan het de zone met kilometerheffing, waarna het autoverkeer daalde met zeker 22%.

Betalen naar gebruik kan elektrisch rijden stimuleren

Hoewel de economie aantrekt, lopen de autoverkopen nog steeds terug, zo blijkt ook uit het Trendreport. Het Nederlandse wagenpark krimpt echter niet. Dit betekent dat het wagenpark relatief ouder en vervuilender wordt. Op dit moment belasten zes van de zeven autobelastingen het bezit van de auto: BPM, BTW, Motorrijtuigenbelasting, assurantiebelasting, bijtelling en leges. Alleen de brandstofaccijns belast het gebruik. Volgens LeasePlan kan juist het verlagen van deze ‘bezitsbelastingen’ de aankoop van nieuwe auto’s stimuleren, wat ervoor zorgt dat nieuwe, schonere auto’s eerder de weg op gaan.
 

Daarnaast kan de overheid een voorbeeld nemen aan het Londense model om het gebruik van de elektrische auto verder te stimuleren. Daar worden volledig elektrische auto’s vrijgesteld van kilometerheffing. Op dit moment is nog maar 1% van de leaseauto’s uit LeasePlan’s wagenpark volledig elektrisch, dit terwijl het merendeel van de elektrische auto’s in Nederland wordt geleased.   Er moet dus nog heel wat gebeuren. Het verlagen van de ‘bezitsbelastingen’ kan ook het tweedehands rijden van stekkerauto’s aantrekkelijker maken, een maatregel waar de leasemaatschappij al eerder voor pleitte. Nu verdwijnen veel van deze energiezuinige auto's naar het buitenland.

Congestie- of spitsheffing juiste model

Volgens LeasePlan is een congestieheffing in specifieke gebieden tijdens de spits de juiste manier om rekeningrijden in Nederland in te voeren, mits er rekening wordt gehouden met ‘waterbedeffecten’ zoals extra drukte rondom de heffingszones. Martijn Versteegen, Marketing Director bij LeasePlan, geeft aan dat het wel van belang is dat de maatregel niet wordt misbruikt om de automobilist zwaarder te belasten: “Rekeningrijden mag autorijden absoluut niet duurder maken. Nederland is al koploper in Europa als het gaat om kosten van autorijden door alle autobelastingen. Er zijn duidelijke politieke afspraken nodig om te voorkomen dat rekeningrijden een ‘open einde’ regeling wordt en uitmondt in een instrument om zwaarder te belasten. Wij vinden vooral dat er eerlijker belast moet worden, dus naar gebruik. Dat zorgt pas voor minder kilometers, minder files en een beter milieu.”
 
Het volledige Trendreport over Kilometerheffing is te vinden op: https://www.leaseplan.nl/rekeningrijden
 

Vragen?

Nicole Hagen

Nicole Hagen

Persvoorlichter

nicole.hagen@leaseplan.nl

036 527 14 13

Martijn Versteegen

Martijn Versteegen

Woordvoerder

martijn.versteegen@leaseplan.nl

036 527 14 08


Meest gelezen artikelen

Voor ieder wat wils bij Private Lease

Ga je deze week naar de Appie, vergeet dan niet om een auto op je boodschappenlijstje te zetten! Vanaf 30 mei tot en met 5 juni kun je bij Albert Heijn namelijk een Private Lease-contract afsluiten. Met keuze uit vijf verschillende modellen van Opel. Oftewel: voor ieder wat wils. Daarom vijf keer de voordelen van private leasen nog eens op een rij....

lees meer

MKB omarmt leaseauto

Het Midden- en Kleinbedrijf kiest definitief voor leaseauto’s en daarmee voor zijn eigen portemonnee.

lees meer

Innameproces ex-leaseauto's

LeasePlan Nederland nam deze week acht nieuwe inspectiestudio’s en een nieuwe fotostudio in gebruik bij Koopman Car Terminal in Amsterdam. De Koopman Car Terminal heeft ook een compleet nieuwe wasstraat in gebruik genomen....

lees meer

Update autobrief 2

Vanaf 2017 veranderen de autobelastingen naar aanleiding van Autobrief ll, een nieuw wetsvoorstel. Wat betekent dit voor u en hoe kunt u met deze veranderingen omgaan? Lees meer hierover in ons adviesdocument Autobrief ll....

lees meer