• U bent hier:
  • home
  • diesel of benzine

Voordelig en zuinig rijden in een benzine óf diesel auto

Twijfelt u tussen een diesel of benzine?
Wij helpen u met uw keuze.

U bent op zoek naar een zuinige, tweedehands auto en wilt voordelig rijden. Maar u twijfelt bij de koop tussen een diesel of benzine? Dat is begrijpelijk want de verschillen zijn vaak klein en afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.

Want wanneer is een diesel nou voordeliger dan een benzine auto? En hoe zit het met de milieuvervuiling? Is een benzine schoner dan een diesel auto? Voorbeelden van vragen die wij regelmatig krijgen in onze showrooms. Daarom helpen wij u graag met het maken van een keuze uit ons occasion aanbod.
Diesel of benzine?

Zuinige diesel vaak een voordelige keuze

Bij verbruik van: 12.000 km/pj 15.000 km/pj 20.000 km/pj
Diesel Benzine Diesel Benzine Diesel Benzine
Brandstofkosten € 673 € 1.236 € 842 € 1.544 € 1.122 € 2.059
Wegenbelasting € 1.176 € 552 € 1.176 € 552 € 1.176 € 552
Verzekering € 456 € 336 € 456 € 336 € 456 € 336
Totale kosten € 2.305 € 2.340 € 2.474 € 2.648 € 2.754 € 3.163
Kosten/km € 0,196 € 0,183 € 0,168 € 0,168 € 0,141 € 0,153

Calculatie obv gemiddelde daadwerkelijkse verbruikscijfers van een Megane diesel 1.5dCI van 5,1 ltr/100km en een Megane benzine 1.4TCE van 7,2ltr per 100km. Benzine €1,50/ltr en diesel €1,17/ltr. Wegenbelasting diesel (voor Provincie Noord-Holland) van €1.176/jaar en voor de benzine uitvoering €552/jaar. Verzekering diesel van €456/jaar en voor de benzine uitvoering €336/jaar.

Zuinig en voordelig rijden is vooral een kostenafweging. De brandstofkosten bij een diesel zijn lager. Net als het verbruik. Een diesel rijdt zuiniger dan een benzine. Daarentegen betaalt u meer wegenbelasting en verzekeringspremie voor een diesel auto. Dus wat is op lange termijn nou voordeliger? Met dit voorbeeld helpen wij u graag op weg.

Renault Mégane: diesel voordeliger vanaf 15.000 km per jaar.
Als voorbeeld nemen we de Renault Mégane, één van onze populaire occasions. In het overzicht wordt het snel duidelijk. Rijdt u meer dan 15.000 km per jaar? Dan rijdt u voordeliger in de zuinige diesel variant van dit model. Voor andere merken en modellen gelden vergelijkbare cijfers.

Tip van LeasePlan : wilt u zelf een berekening maken voor uw occassion? Gebruik eens deze site.

Diesel of benzine. Wat zijn de verschillen?

Naast het onderscheid in jaarlijkse kosten zijn er nog andere verschillen tussen diesel en benzine auto's. Deze zijn vaak persoonlijk en worden mede bepaald door het gebruik van de auto. Maak daarom altijd een keuze die past bij uw voorkeuren en situatie. Bedenk wat voor ú belangrijk is en kom eens langs bij één van onze vestigingen. Wij helpen u graag.

De actieradius
Het is heel simpel. Met een liter diesel kom je verder dan met een liter benzine. Bovendien is de tank van een diesel vaak groter. Kortom, met een diesel rijdt u zuiniger en staat u minder vaak bij het tankstation.

Sportieve auto
Het verschil tussen benzine en diesel auto's wordt steeds kleiner. Ook in een diesel kunt u sportief rijden. Wilt u een écht sportieve auto, dan kom u toch uit bij een benzine motor.

Ontspannen rijden
De rijervaring is heel persoonlijk. Over het algemeen slaat een diesel minder snel af en is bovendien flexibeler in versnelling bij een bepaalde snelheid. Dit zorgt ervoor dat u met langere afstanden relaxter rijdt in een diesel. Een benzine auto is over het algemeen stiller. Maar in ons occasions aanbod met relatief nieuwe auto's is dit verschil erg klein.

Koppel en trekkracht
Een diesel is beter geschikt voor het trekken van ladingen, dankzij het hoge koppel bij een laag toerental.

De aanschafwaarde van de occasion
Een benzine auto is voordeliger in aanschaf dan een vergelijkbare diesel. Daarbij houdt een tweedehands diesel auto wel langer zijn waarde.

Diesel of benzine. Wat moet ik kiezen?

Maakt u veel kilometers?
Kies dan voor een diesel. Bij lange afstanden rijdt de diesel daarbij relaxter dan een benzine auto.

Hoogte aankoopprijs belangrijk?
De aankoopprijs van een benzine ligt een stuk lager dan een diesel. Ook in fiscale bijtelling, belasting en verzekering trekt een benzine auto aan het langste eind.

Caravan of vouwwagen?
Bij lage toeren heeft een dieselmotor meer trekkracht dan een benzinemotor. Heeft u een caravan, vouwwagen of gebruikt u regelmatig een aanhangwagen? Kies voor een diesel.

Wat is beter voor het milieu?
Diesels staan bekend als minder schoon maar het verschil met een benzine wordt steeds kleiner. Wilt u echter kiezen voor het milieu? Ga dan voor een elektrische auto.

Electrisch rijden